Svima koji su ikada radili Yogu, makar i kratko vreme, jasno je koliki je njen pozitivan uticaj na čitavo naše biće. Yoga je prvenstveno duhovna disciplina koja preko asana (položaji tela), vežbi disanja, meditacije itd. utiče na naš sveukupan razvoj.. Časovi Yoge koji su u glavnom 2 puta nedeljno, dovoljni su da naše telo učine i održavaju gipkim i zdravim. Međutim, ukoliko napravimo pauzu, telo se brzo vrati u prvobitno stanje. Sa druge strane, efekti koje Yoga ima naš spiritualni razvoj zadržavju se trajno. Idealno bi bilo kada bismo časove Yoge mogli da imamo svaki dan, ali za većinu nas to je prosto neizvodljivo. Da bi nam omogućio da se bavimo Yogom u vremenu u kom se od nas očekuje da budemo „pčele radilice“ 24 časa dnevno, Sw. Niranjanananda osmislio je Yoga kapsulu.

Yoga kapsula sastoji se od 5 odvojenih „kapsula“ koje možemo dozirati po svom nahođenju tokom celog dana. Tokom seminara detaljno ćemo obraditi svrhu i dejstvo svake od njih. Pojedinačno, one nam oduzimaju 10-15 minuta što je svakako lakše izdvojiti nego 1-1.5 sat odjednom za čitav yoga čas. Kada odradimo svih 5 kapsula u ritmu koji nama odgovara mi smo u stvari vežbali yogu 1 sat, a da to nismo ni osetili u svom dnevnom rasporedu. Dobrobiti Yoga kapsule su mnogostruke i vrlo lako uočljive, kako na fizičkom tako i na mentalnom i emotivnom planu.

Prva kapsula su mantre koje svojim vibracijama utiču na nas. U pitanju su tri mantre: Maha Mrityunjana, Gayatri i Durga mantra.

Druga kapsula su asane koje „rade“ na našem telu, posebno na delovima tela koje tokom života zapostavljamo (kičmeni stub, organi…).

Treća kapsula su pranayame, tehnike disanja kojima dovodimo u balans naše mentalno i emotivno stanje. Pranayame takođe povećavaju količinu energije u telu.

Četvrta kapsula je Yoga Nidra u skraćenom obliku nazvana Power Nap. Yoga Nidra je ujedno tehnika relaksacije i tehnika meditacije. Izuzetno je efikasna u re-energizovanju tela i oslobađa nas od svakodnevnih stresova i napetosti.

Peta kapsula je kratka meditacija kojom obuhvatimo dan koji smo proživeli, svoje akcije i reakcije, kao i prepoznavanje svih uloga koje u životu igramo: dete, roditelj, kolega, partner, brat, sestra… Na ovaj način, pregled dana nam omogućava da eventualne stresove prevaziđemo istog dana i da ih ne nosimo u sebi danima, mesecima, godinama…

S obzirom da je kaspsula namenjena zauzetim ljudima koji imaju gust dnevni raspored tokom radne nedelje, Sw. Niranjanananda preporučuje da ovih 5 kapsula uzimamo od ponedeljka do petka. Znajući koliko se radujemo vikendu, on je kapsulu prilagodio nama i preporučuje nam da subotom radimo nešto drugačije: neku od dužih meditacija poput antar mone, ađapa đape ili tratak, havan itd. Nedelja je dan za odmor, a od ponedeljka opet krećemo sa kapsulom.

Sve od navedenog će tokom seminara biti objašnjeno. Daćemo teorijska objašnjenja i praktično ćemo izvesti svih 5 kapsula. Oni koji su tek počeli da se raspituju o tome šta je Yoga dobiće najsistematičniji mogući pregled glavnih elemenata ove discipline, iskusniji praktikanti videće kako je Yogu moguće uključiti u svaki dan, a Yoga instruktori moći će da nauče nešto više i da to prenesu svojim učenicima.

Yoga kapsula preporučuje se svima i moguće ju je prilagoditi svim uzrastima. Ako joj date šansu, vrlo brzo ćete osetiti kako se dešavaju promene i kako postajete svesni života koji živite, zadovoljniji sobom, uravnoteženiji…