Manuelna tehika koja se često koristi u fizioterapiji je masaža. Masaža  je jedna od najstarijih metoda lečenja koji se primenjuje hiljadama godina, i tokom vremena dopunjava svakodnevnim iskustvom. Osobe koje su primenjivale masažu prenosile su uvek svoja iskustva na buduća pokoljenja.

Sve vrste masaže se izvode na koži. Veoma složena građa i višestruka funkcija kože, prilikom različitih zahvata prouzrokuju različite i veoma složene reakcije u celom organizmu.

Dejstvo masaže može biti dvojako: mehaničko, koje je dosta ograničeno, i refleksno koje je bogato i raznovrsno.

U fizioterapiji oduvek su postojale različite klasifikacije masaže i teorije o delovanju masaže na ljudski organizam, ali su zbog nedovoljnog poznavanja anatomije i fiziologije ostale nepotpune.

Masaža je podeljena na tri osnovne vrste: higijenska masaža, sportska masaža i terapeutska masaža.

U zavisnosti čime masažu izvodimo, postoje sledeće vrste masaže:

  • Manuelna – ručna masaža
  • Aparaturna masaža – korišćenje raznih aparata
  • Hidromasaža – masaža u vodenoj sredini
  • Krio masaža – masaža ledom
  • Areo masaža – masaža strujanjem vazduha često obogaćenim raznim mirisima

U manuelni oblik masaže spadaju: shiatsu, refleksoterapija stopala, akupresura, masaža potkožnog vezivnog tkiva (DICKE), periostalna masaža, hot stone masaža, Reiki masaža, Tuina masaža, Thai masaža, Ayurveda masaža, božanstvena orijentalna masaža, Yumeiho masaža, Bonnie Prudden, manuelna limfna drenaža, kao i niz više ili manje poznatih i različito nazvanih tipova masaže.

Pripremila: mr  Marija Trajkov