Stručni časopisi iz fizioterapije

Stručni časopisi iz fizioterapije

Stručni časopisi iz oblasti fizioterapije

Jedan od stručnih časopisa iz oblasti fizioterapije, koji je izlazio na našem tržištu, bio je časopis  „Fizikalna Terapija“. „Fizikalna Teraija“ (FT) je specijaliziovani časopis namenjen prvenstveno fizioterapeutima i radnim terapeutima. Ideja da se ovakva vrsta časopisa pokrene, proistekla je iz delokruga rada fizioterapeuta, koji učestvuje u skoro svim medicinskim specijalnostima, u velikom broju delatnosti gde postoji potreba za očuvanjem i poboljšanjem zdravlja i kvaliteta života, od rođenja do duboke starosti.

Namera ovakve vrste časopisa bila je da:

 • da stručnim stavovima saradnika doprinese usklađivanje metodologija rada
 • usavršavanje procena i tehnika, postupaka i metoda iz svih stručnih oblasti
 • da prati i obaveštava o novinama u stručnim i naučnim dostignućima
 • da izveštava o stručnim iskustvima u radu
 • da prati školovanje na svim nivoima
 • da informiše o pitanjima od zajedničkog interesa

FT časopis je osnovan septembra 1995. godine, kad je izašao prvi broj. Osnivač i odgovorni urednik časopisa bila je Nada V. Senić. Sa brojem 33, koji je izašao oktobra 2003. godine, časopis Fizikalna terapija se oprostio od svojih čitalaca, saradnika i poštovalaca.

Za  devet godina svoje tromesečne izlaznosti, časopis Fizikalna terapija broji 33 izdanja, tri dvobroja, preko 1400  strana, preko 300 priloga, preko 180 autora, preko 150  koautora, preko 260  saradnika, iz više od 30 ustanova.

Veliki broj autora i koautora, koji su objavili svoje radove u časopisu, su iz različitih ustanova. Nabrojaćemo samo neke: U Beogradu: Viša medicinska škola (sadašnja Visoka zdrvstvena škola strukovnih studija), Klinika za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, Institut za rehabilitaciju (Sokobanjska 17), Specijalna bolnica za dečju paralizu i razvojnu neurologiju, Vojno medicinska akademija, Univerzitetska dečja klinika, Medicinski fakultet, Kliniči centar Srbije, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije“Dr Vukan Čupić“,, Institut za mentalno zdravlje, Institut za transfuziju krvi, FK Partizan, KBC „Bežanijska kosa“, Specijalna otropetska klinika Banjica, Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku „Rudo“, Dom zdravlja “Simo Milošević”, i mnoge druge ustanove. Zdravstveni i rehabilitacioni centri: Mladenovac, Banja Koviljača, Rusanda, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Skopje, Banja Luka, Kosovska Mitrovica, Jagodina,…I posle sedam godina od kada je izašao poslednji broj časopisa, interesovanje za njim se ne smanjuje!!!!!


Nada V. Senić

Rođena 13.07.1941. godine u Nikšiću, Crna Gora. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Nikšiću. Višu medicinsku školu (odsek fizioterapeuta) završila 1971. godine u Beogradu kao i Defektološki fakultet 1986. godine (diplomirani defektolog).

Radno iskustvo kao viši fizioterapeut sticala je u Risnu, Sokobanjskoj, Bežanijska Kosa. Od 1981. godine je zaposlena u Višoj medicinskoj školi u Beogradu, na odseku viših terapeuta, kao nastavnik praktične nastave (kineziologija, kineziterapija).

Od septembra 1995. do decembra 2003. godine je osnivač i glavni urednik časopisa „Fizikalna Terapija“.

1994. godine je vršila dužnost predsednika Društva fizioterapeuta i radnih terapeuta Jugoslavije.

Autor je i koautor tridesetak stručnih radova.

Penzionisana je u martu 2002. godine, ali je i dalje ostala aktivan učesnik velikog broja stručnih sastanaka, kongresa i edukativnih seminara u zemlji i inostranstvu.

Pripremila: mr  Marija Trajkov

,

11 Odgovor to “Stručni časopisi iz fizioterapije”

 • zarko

  moze li se ovaj casopis slati na adresu kada izlazi.
  Ambulanta za fizikalnu terapiju mitric Loznica

 • aleksandar

  Kako se moze doci do originalnih brojeva ft casopisa?

 • tijana

  kako mogu doci do ovog casopisa? hvala

  p.s. sajt je odlican

 • danijela

  može li se časopis slati u Republiku Srpsku, BiH?
  pozdrav

 • marko

  ajde i ja da pitam,kako moze da se dodje do ovog casopisa?

 • lidija

  bi sakala i vo Makedonija da bide dostapen ovoj casopis, pozdrav

 • vuk

  kako mogu doci do ovog casopisa? hvala

 • Mirjana

  kako mogu doci do ovog casopisa?i da le se moze slati na kucnu adresu?hvala

 • olga

  kako do casopisa?pozdrav

 • Safet

  Cao . Prije svega imam zelju da vam iskazem zahvalnost na najboljem clanku koji sam u posljednje procitao . Samo naprijed produzite i dalje da nas cinite zadovoljnim svojim clancima . Mislim da vam je prva polovina teksta najbolja i sigurno precizira citavu temu. Imao bih prijedlog da nam objavite jos savjeta ovakvog karaktera i da nam date jos odlicnog materijala propracenog videom. Pozdrav za za sve iz Sarajeva

 • Damir

  Dopustite mi da iskazem kako je pravo olaksanje otkriti nekoga na interentu online svijetu ko zaista zna ono cime se bavi Vasi tekstovi su najbolji i vi stvarno znate iznijeti i osvijetliti problem . Mnogo posjetilaca bi treba da cita vase prikaze i da prati vasu perspektivu stvarnosti. Stvarno mi je jasno zasto ste popularni u svojoj oblasti. Nemojte prestati. Vas vijerni posjetilac .P.S. Vec sam vas podijelio sa prijateljima na twiteru . Sve najbolje