Autogena Drenaža za osobe sa cističnom fibrozom

Autogena Drenaža za osobe sa cističnom fibrozom

Ako niste bili 21. i 22.05.2011. godine u Novom Sadu na prvom održanom kursu fizikalne terapije vezane za autogenu drenažu, pokušaćemo da vam prenesemo delić atmosfere.

Predavač Peter Borka se potrudio da nas uvede u tajne autogene drenaže i objasni tehniku primene, kao i samu pripremu pacijenta za autogeni trening.

Svoje predavanje započeo je anatomijom  respiratornog sistema, podsetio na fiziologiju disanja i ukazao na osnove autogene i položajne drenaže. Fizikalnu terapiju u cilju izbacivanja mukusa prikazao kroz: perkusiju, manuelni pritisak, vibracije grudnog koša, forsirani ekspirijum, položajnu drenažu i autogenu drenažu.

S obzirom da su polaznici kursa bili  lekari, fizioterapeuti, roditelji dece obolele od cistične fibroze, dr Peter Borka je davao i praktične savete koji su bili korisni za sve prisutne. Pokušao je da prenese jedan delić svog dvadesetčetvorogodišnjeg praktičnog iskustva u radu sa decom obolele od cistične fibroze, a mi se nadamo da ovo nije jedino predavanje koje je on prezentovao.

Galerija slika sa kursa

Pripremila: mr  Marija Trajkov

, ,

2 Odgovor to “Autogena Drenaža za osobe sa cističnom fibrozom”

 • Danijela Uram

  Postovani,
  interesuje me da li se dobija medjunarodno priznat sartifikat za ovaj kurs?..posto zivim u Nemackoj.Zatim,koja je cena kursa i da li je neophodno biti u radnom odnosu da bi se ovaj kurs pohadjao??

  Sa postovanjem
  Danijela Uram

 • Ljiljana

  O rehabilitaciji pacijenata sa CF-om se vrlo malo zna i ovakvih kurseva bi trebalo da bude vise.
  Ne znam da li je razlog finansijske prirode ali organizovanje razmene iskustava sa kolegama iz sveta je jako slabo.Mozda bi smo mogli svi da se angazujemo vise oko ovog pitanja.
  Sve cestitke organizatoru.